Volgens de Gemeente is het geen grap - Wij van het WOK laten het in het midden.
Goed nieuws voor zwemmers die hun natuurlijke habitat missen: openluchtzwembad De Papiermolen gaat op 1 april vervroegd open. En dat is geen grap. Waarom gebeurt dit en wat is er straks mogelijk?
Hoofd zwembaden en Kardinge Marcel Dieterman geeft opheldering: “Normaal gaat De Papiermolen op 1 mei open, dit jaar gaan we al op 1 april los. Er zijn door de coronamaatregelen weinig sportmogelijkheden voor mensen en veel banenzwemmers konden de afgelopen maanden niets doen. Buitensport mag onder bepaalde voorwaarden wel.”
Mirandabad Met de vervroegde opening van het buitenzwembad geeft Sport050 gehoor aan de roep van velen. “Op tv zagen mensen dat het Mirandabad in Amsterdam de hele winter openbleef. Ze vroegen ons: als dat in Amsterdam kan, dan kan dat toch ook in Groningen? Wanneer gaat De Papiermolen open? Uiteindelijk komen we daar iets aan tegemoet”, verduidelijkt Marcel. Voorbereidingen Dat hield in dat Sport050 half februari begon met de voorbereidingen voor heropening. “Toen startten we met het seizoensklaar maken van het buitenbad. Daar zijn vaste draaiboeken voor, dat is niet anders dan normaal. De Papiermolen staat in de oksel van het Julianaplein en toch midden in de natuur met veel bomen erom heen. Dat betekent dat er in de herfst en winter veel blad in het water komt en zich algvorming voordoet. Dat maken we allemaal schoon met een hogedrukreiniger. Ook de machinekamer staat in de winter een half jaar stil, die moesten we weer opstarten.”
Thuiswerkers
De medewerkers sprongen een gat in de lucht toen ze vernamen van de eerdere opening. “De meesten zaten sinds half december thuis en waren ontzettend blij dat ze weer aan het werk mochten.” Marcel verwacht eenzelfde soort vreugde bij de vaste klanten. “Zij vinden buitenzwemmen héérlijk, weer of geen weer. Daarnaast denk ik dat een groep binnenzwemmers er ook gebruik van wil maken en De Papiermolen opzoekt in plaats van het wandelen, fietsen of hardlopen. Veel mensen zitten de hele dag thuis te werken achter een beeldscherm, ik verwacht dat ze graag tussendoor even snel willen zwemmen.” Koud? “We proberen de watertemperatuur tussen 20 en 24 graden te houden. De temperatuur kan wat zakken bij nachtvorst, maar het gaat geen 18 graden worden.”
Coronaregels
Natuurlijk gelden nog wel een aantal coronaregels. “Mensen moeten afstand houden en dezelfde looproutes als vorig jaar volgen. Verder komt iedereen op reservering en mogen er maximaal 36 bezoekers gelijktijdig in het bad. En bezoekers mogen maximaal een uur blijven. Dat is voor banenzwemmers ook lang genoeg, hoor. We proberen hierdoor toch om zoveel mogelijk mensen gebruik te laten maken van het zwembad.” Tot 1 mei gaan alleen de drie diepe baden zoals het 50 meter-bad open, de kinderbaden blijven eerst nog dicht.
Inkomstenderving
Volgens Marcel maakt de eerdere opening de inkomstenderving door het sluiten van de binnenzwembaden bij lange na niet goed. “Het goedkoopste zwembad is een gesloten zwembad”, grapt hij. “Een zwembad kost uiteindelijk geld, daar maken we sowieso geen winst op. Alle kosten zoals die voor afschrijvingen, onderhoud en personeel draaiden de afgelopen maanden in principe door. Alleen de energiekosten waren lager. De gemeente scheldt de huur die verenigingen betalen voor het gebruik van de zwembaden kwijt zodat zij geen financiële averij oplopen. Daarvoor krijgen wij weer compensatie van het Rijk. Het inkomstenverlies door de gemiste recreanten komt wél voor rekening van de gemeente.”
Binnenzwembaden Op de heropening van die binnenzwembaden is nog geen zicht. “Vorig jaar hoorden we ook pas een paar dagen van tevoren dat ze weer open mochten. We houden de watertemperatuur in de binnenzwembaden laag in verband met legionella. Het duurt dus altijd een paar dagen om dit weer op te warmen.” Gelukkig kunnen we ondertussen uitkijken naar een frisse duik in De Papiermolen.
Archieffoto’s: De Papiermolen vóór corona. Bovenste foto: Links: Marcel Dieterman, hoofd zwembaden en Kardinge. Rechts: Harry Huininga, bedrijfsleider van De Papiermolen.
Comments