top of page
Foto van schrijverRedactie

Interview Imker - bijenhouder in de wijk



Dit interview is in verkorte vorm ook verschenen in De Korrespondent No 4 van oktober 2021. Door: Bernadette van Leeuwen.


Ik heb imker Christian opgezocht in zijn huis. Zijn vrouw Fabiola kon niet bij het interview aanwezig zijn.

Na in diverse wijken in de stad gewoond te hebben kwamen Christian en Fabiola in 2013 in de Bankastraat in de Korrewegwijk te wonen. In 2015 ontstond het plan voor een nieuwe hobby. Imker worden leek hun wel wat en ze gingen zich erin verdiepen. Het volgen van een cursus was de eerste vereiste. Ze leerden alles over de biologie van de bij, ziektes, parasieten, het houden van de kassen, het oogsten van de honing enzovoort.

Ná het afronden kochten ze een kast met één volk, een koningin met 2 à 3 duizend bijen.

Hun tuin was daar geschikt voor. Ik had niet gedacht dat bijenhouden in de stad kon! Maar er zijn diverse imkers in de stad, bijen kunnen hier zeer gevarieerd hun nectar vinden.

Er zijn zelfs periodes dat imkers van het platteland hun kasten in de stad zetten, dit omdat er dan niet genoeg nectar is op hun eigen standplaatsen.

Ze werden lid van groningen-stad.bijenhouders.nl. Hier worden ze op de hoogte gehouden van alles wat te maken heeft met het houden van bijen, ziektes, verhouding honingbij wilde bijen en andere insecten. Ook leuk om als niet bijenhouder een kijkje op te nemen.

Hoe verging het ze?

Bijenhouden ging hun goed af en in de loop der tijd kwamen er nog diverse kasten bij, waarvan één op het dak en twee in hun volkstuin in Vinkhuizen waar veel fruitbomen staan.

Het bijenseizoen is kort en dit jaar is er weinig honing omdat de maand mei erg koud was en de bijen dan niet vliegen. Het oogsten is intensief want dit gebeurt met de hand, de honing wordt eruit geschraapt. Slingeren met een apparaat kan ook, maar dat is meer voor professionals die er hun beroep van hebben gemaakt of voor imkers die veel kasten hebben.

Waar speelt het zich af?

De zon scheen en we gingen een kijkje nemen in de tuin. Indrukwekkend al die vliegende bijen! Uitkijken dat je niet in hun aanvliegroute staat en om je heen gaat slaan, want de kans dat ze je steken is dan groot.

Op dit moment (7 juli 2021) halen de bijen hun nectar van de bloeiende lindebomen in de straat. Je kunt dat zien aan het stuifmeel op hun rug, die is dan okerkleurig. Hiervoor bloeide de kastanjes en dan is het stuifmeel rood en van de paardenbloem felgeel.

Er zijn scout bijen die zo'n 3 kilometer uit de buurt op zoek gaan naar andere bloeiende bomen, struiken en bloemen, zodat er altijd nectar verzameld kan worden. Met een dansje geven ze aan de andere bijen door waar de beste nectar te vinden is.

Hoe maken bijen honing?

De bijen halen de nectar al zuigend uit de bloesem en slaan die op in een aparte maag.

Weer terug in de kast slaan ze de nectar met enzymen op in de raten. Als een cel vol is wordt die afgedekt met een dekseltje van was, die ze ook zelf maken.

De koningin

De koningin wordt één keer bevrucht en legt dan eieren waar nieuwe bijen uitkomen. Dat kan ze ongeveer twee jaar lang doen, dan sterft ze.

Het gezegde is ‘bijen zijn een nijver volkje’. Ik heb dat met eigen ogen kunnen zien. Ik kan er nog veel meer over vertellen maar dan wordt het een technisch verhaal, wat lastig is voor een leek. Er is door dit gesprek een hele bijzondere wereld voor mij opengegaan en ik zal vanaf nu anders tegen bijen aankijken.

Ik heb een potje honing gekocht, die verkopen ze aan huis:

Bankastraat 22

Voor meer info: www.bankahoning.nl


Comments


bottom of page