In gesprek met Jenny Ritzenhoff die sinds 2016 in de wijk woont.
Afgestudeerd als Stedenbouwkundige architectuur in 2002 op de universitaire kunstopleiding te Berlijn. Daarna in 2010 een driejarige studie aan de Rietveld Academie, sectie Glas. Vanaf 2013 liepen de exposities als een trein.
Waarom die verandering naar kunst met glas
Nadat ze twee kinderen had gekregen, besefte ze duidelijk dat een kantoorbaan niet iets voor haar is en met handen, geest en ziel aan de slag moest. Ze deed enkele cursussen glasblazen en was meteen verkocht. Een vriendin wist dat er op de Rietveld Academie kunst met focus op glas gestudeerd kan worden.
Overeenkomsten
Wat Jenny belangrijk vond bij stadsplanning is het gebruiken van het bestaande in plaats van alles platgooien (ook oude wijsheid van vroeger) voor nieuwbouw (en semi-moderne ideeën, die al honderden van jaren bestaan) wat men in Nederland doet. Hierbij verdwijnt er veel “leven in de wijk” en andere functies dan wonen en kantoren. Je kunt ook verder bouwen met wat er is en hergebruiken. Het is voor haar heel belangrijk om te kijken: ‘Wat is er eigenlijk al?’ Wat is er tot nu toe goed gegaan en wat is er slecht gegaan in de stedelijke ontwikkeling? In haar kunst is Jenny net zo bezig met het onderzoeken van haar verleden (wat was er goed, wat is er mis), met het heden (wat is er goed, wat is er mis) en op welke manier kan ik hiermee omgaan.
Voorbeelden
Bij de overstromingen in 2021 in Duitsland, België en Nederland speelt een rol dat men vroeger de rivieren te weinig ruimte heeft gegeven om te kunnen overstromen. Hierdoor heeft het water geen kans om zijn natuurlijke weg te vinden. Hierdoor werd en wordt heel veel al bouwsubstantie vernield. Dat zijn fouten (misschien niet expres), die vroeger zijn gemaakt, maar waar we nu last van hebben. Een ander voorbeeld vindt ze wat er bijvoorbeeld in de Oosterparkwijk gebeurt. Het slopen van de Paradijsvogels neemt heel veel diversiteit, productiviteit en creativiteit uit de wijk. Er wordt woonruimte geschapen, maar dat vermindert de levenskwaliteit van de wijk en de stad. En stad heeft plekken nodig waar vrije geesten en makers en plek hebben.
Project in de maak in de Korrewegwijk en De Hoogte
Samen met Johann en Parisa van WijkWerkZaken is Jenny bezig met de opzet van een nieuw project in de wijk. Jenny wil met jongeren door de wijk lopen en dan ervaren wat vinden ze (on)aangenaam, mooi of juist niet, de sfeer. Door het observeren van de wijk en luisteren naar de eigen waarneming kunnen jongeren zelf een hun belevenissen in kaart brengen en dit vertalen naar collages, maquettes, beelden, films en alles wat de jongeren maar zelf kunnen bedenken. Hiervan worden nieuwe ideeën verzameld op welke manier jongeren hun wijk als prettiger zouden kunnen ervaren. Dit wordt, net als van de analyse, weer in beeld gebracht en hopelijk voor een publiek zichtbaar gemaakt. Het doel is het jongeren in de stad een stem, een gezicht en vooral een plek te geven.
Door: Herman Beens
Comments